Voetbal nieuws

Voetbalclub FC Heikant-Berlaar

Melkouwensteenweg 73

2590 Berlaar

WELKOM OP DE JEUGDSITE VAN FC HEIKANT 


Nieuws

Inwerpen verboden bij voetballertjes tot 9 jaar om kans op koppen te verkleinen


De Vlaamse Voetbalfederatie (VFV) heeft het inwerpen van de bal bij de jeugd afgeschaft om te vermijden dat jonge voetballertjes te vaak koppen. Dat staat in de Mediahuis-kranten. De wijziging is bij de start van dit competitiejaar ingevoerd en draagt de goedkeuring weg van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters.

Het spelreglement is officieel gewijzigd, bevestigt Stefan Verheyen van de VFV. "Voor spelers tot en met negen jaar - waar met vijf tegen vijf wordt gespeeld - is de inworp afgeschaft. Wanneer de bal buiten gaat, moet voortaan worden ingedribbeld in plaats van ingegooid. Op die manier blijft de bal laag bij de grond, en hebben spelertjes minder de kans of de neiging om te koppen. Zo beperken we bij deze jonge voetballertjes meteen het risico op hoofdletsels", zegt Verheyen.


Parlementslid Freya Saeys dringt er niettemin bij de minister én de Vlaamse voetbalfederatie op aan dat de maatregel wordt uitgebreid "naar pakweg jongeren tot dertien jaar". Ook senator Pol Van Den Driessche, die tevens jeugdscheidsrechter is, vraagt al langer aandacht voor het gevaar van koppen bij voetballertjes. "Vaak zie ik tijdens een wedstrijd jonge kinderen herhaaldelijk een bal wegkoppen, soms vrij stuntelig, waardoor de impact op hun hoofd nog groter is. Ieder weldenkend mens ziet in dat zoiets niet heilzaam kan zijn."


Van Den Driessche wijst tevens op de waarschuwing van de bekende Nederlandse professor psychiatrie Iris Sommer, dat elke kopbal "minieme hersenschuddingen" veroorzaakt en daarom ook voor een verbod pleit.


Voetballertjes schrijven ontwapenende brief: ‘Verstoor mijn leefwereld niet door te schelden’

‘Liefste mama, papa, oma en opa, Weet je, ik voetbal graag!’ begint de brief van de jeugdspelers van Waasland-Beveren. Met de brief wil de club sportief gedrag van supporters aanmoedigen en schelden en agressie weren uit het voetbalgebeuren.


‘Wees positief en verstoor aub mijn leefwereld niet door te roepen of te schelden’, vragen de spelertjes enkele dagen nadat opnieuw een jonge scheidsrechter bewusteloos werd geslagen. ‘Want het zijn immers MIJN vrienden. En roep tijdens de wedstrijd niet steeds wat ik moet doen. Laat die taak over aan mijn trainer. Ook thuis heb ik het liefst dat je niet op de wedstrijd terug komt.’


‘Ik doe altijd mijn best’


‘Oh ja, ik wil nog zeggen dat ik altijd mijn best doe’, voegen de jeugdspelers, die soms veel prestatiedruk voelen, toe. ‘De ene dag lukt het net wat beter dan de andere. En ik weet ook dat er jongens of meisjes zijn die beter zijn dan ik, veel beter zelfs. Ik heb daar geen probleem mee, integendeel. Ik vind dat zelfs tof. Ik hoop dat jij dat ook vindt!’


Om af te sluiten volgt nog een originele Post Scriptum, waarin wordt gevraagd om ‘het briefje niet weg te gooien’ maar het op te plooien en bij te houden.


De brief van de jeugdspelers ging in geen tijd viraal en werd warm onthaald door supporters en familie met de woorden ‘De waarheid komt uit een kindermond’.Bron: DS De Standaard